Home / Obiective turistice / Pesteri / Pestera Closani

Pestera Closani

Peştera Cloşani este una dintre cele mai cunoscute peşteri din România, fiind localizată în judeţul Gorj, foarte aproape de Satul Cloşani, din localitatea Padeş şi ascunde unele dintre cele mai impresionante formaţiuni sculptate în pereţii calcaroşi de aici.
din 0 voturi, 1593 afisari

Adresa Pestera Closani

  • Adresa: în judeţul Gorj, foarte aproape de Satul Cloşani, din localitatea Padeş.
  • Localitate/Sector: Closani
  • Judet: Gorj
  • Regiune: Oltenia

Program Pestera Closani

Program indisponibil!

Harta Pestera Closani

perfect-tour.ro

Despre Pestera Closani

Aflată în zona de protecţie a Parcului Naţional DomogledValea Cernei,  accesul catre Peştera Cloşani se realizează foarte simplu. Această peşteră, situată într-o zonă pitorească din nordul Munţilor Mehedinţi, este o adevărată atracţie naturală, fiind protejată de lege, întrucât a fost declarată rezervaţie naturală de tip mixt.

Peştera Cloşani se afla la o altitudine de aproximativ 440 metri, iar galeriile sale se desfăşoară pe o lungime ce măsoară puţin peste 1000 metri, pe două planuri orizontale, numite Galeria Laboratoarelor şi Galeria Matei Ghica. Interiorul acestor galerii este impresionant, pereţii interiori fiind decoraţi cu numeroase formaţiuni calcaroase. De-a lungul galeriilor au fost sculptate diverse coloane, flori de calcit, stalagmite şi stalactite, albe sau de diferite nuanţe de roşu.În interiorul Peşterii Cloşani au fost descoperite în jur de 70 de specii de animale microscopice, folosite în diverse experimente de către specialişti, dar şi o specie de lilieci, numită Rhinolophus ferrumequinum (liliacul troglofil). Datorită tuturor bogăţiilor pe care le ascunde şi care trebuie protejate, acest adevărat monument spelogic nu poate fi vizitat decât cu aprobarea Institutului de Cercetări Speologice “Emil Racoviţă” din Bucureşti.

Legendele Pesterii Cloşani

Meleagurile gorjene sunt încărcate de legende, astfel ca aproape fiecare obiectiv are o poveste, transmisă din generaţie în generaţie. Nu ştim cât din ele au sămânţă de adevăr ori sunt doar rodul imaginaţiei înaintaşilor. Vă lăsăm pe dumneavoastră, vizitatori în Gorj, să mergeţi pe firul vorbelor şi să stabiliţi graniţa între real şi imaginar!

Copiii din sat, care s-ar putea să vă însoţescă în drumul spre Peştera Cloşani, au învăţat istoria locului, aşa că puteţi afla prima poveste ce spune că Domnul Tudor ar fi ascuns în această peşteră arhiva revoluţiei din 1821. Altă legenda, parcă desprinsă din basme, relatează că aici ar fi venit regi din diferite ţinuturi şi ar fi ascuns comori importante, care demult ar fi fost păzite de balauri. O a treia legendă se referă la un vrăjitor renumit, care stăpânea un “colţ de rai” – metafora inspirată de faptul că aici se află un loc plin cu flori, vegetaţie bogată, cascade. De frică să nu piardă aceste frumuseţi, vrăjitorul a acoperit locul cu o boltă mare de piatră, Piatra Mare. Astfel, florile nu au pierit, dimpotrivă, ele au rămas pentru vecie ascunse în peşteră.

Sursa: http://www.padesturism.info/
Altele din zona

Alte Pesteri in Closani

Alte Pesteri in judetul Gorj

perfect-tour.ro

Cautare avansata

Gaseste rapid adresa si harta unei locatii

Cele mai noi evenimente

    Nu sunt evenimente recomandate!

Cele mai noi stiri